veckans fråga

I veckan var frågan lite självrannsakande.

Är du en schysst (eller schyst, sjysst, juste eller vad den politiskt korrekta stavningen nu än är) kompis?



De allra flesta tyckte att de var det. Är du det?


Glädje och sorg

Måndagen var en omtumlande dag. Samma dag som vi hade minnestunden i kyrkan för 17-åringen som dött blev det officiellt att jag och och min fästmö ska gifta oss. Människor hörde av sig och gratulerade när jag jag förberedde inför den dystra kvällen. Glädje och sorg, liv och död. Djup glädje över det stora som jag och H ska få vara med om och djup sorg över ett liv som släckts alldeles för tidigt. Vi människor rymmer båda sidor, och vi får ta vara på båda känslorna. Man får gå in i sorgen, man får leva i glädjen.

Av hennes död vill jag lära mig att ta vara på livet, att vara rädd om mig själv och andra plus att tro och hoppas på ett evigt liv.

"När någon inför ett stort avgörande griper efter din hand - en glimt av guld i det järngrå, beviset för allt du icke vågat tro." - D. Hammarsköld.

Ikväll

Vi har fått höra att en ung tjej från Bagarmossen tyvärr dog igår.

Det är så tragiskt och onödigt när unga människor rycks ifrån oss. Ikväll på caféet här i kyrkan kommer vi att ha öppet och prästen Ewa kommer också att finnas där för att lyssna och finnas till för dom som kommer. Man kan tända ljus, lyssna på lugn musik och prata av sig. Alla är välkomna, oavsett om man kände henne eller inte.


Veckans fråga - igen!

Hörrni, kul med kommentarerna på mitt förra inlägg - tack!

Nu kommer veckansfråga-bloggposterna tätt här... :)
Nu var frågan "Är det lättare att snacka med en lärare än en förälder?" och de 33 svaren fördelade sig så här:


Alltså verkar det funka bättre för majoriteten att snacka med sina föräldrar. Är det så det ska vara eller tycker du att lärarna borde skärpa sig?

"Att icke vara rädd för sig själv utan leva ut sin särart - helt, men till godo. Att icke följa andra för att köpa gemenskap, icke göra konvenansen till lag istället för att leva rättfärdigheten." - D. Hammarskjöld, ni vet.


--------------------------------
För er som har frågat, här gör jag de fiffiga diagrammen jag använder för veckans fråga. Tack PM för tipset, förresten!

veckans fråga!

2009 - ett härligt år hittils, tycker jag. Men inte förrän nu har årets första veckans fråga blivit besvarad av de kloka kidsen på skolan. Frågan handlade om demokrati och löd "Borde man få rösta från 14 års ålder?" 

Så här svarade de 51 ungdomarna:


Stpr övervikt för ja-svar, alltså. Vad tycker du? Borde man få rösta vid 14 istället för 18 års ålder?

 

Pinsamheter

Nu verkar det som att grejen man ska göra bland bloggare är att dela med sig av pinsamheter man har gjort. Då ska inte jag vara sämre och dela med mig av nåt som jag tyckte var pinsamt.
 
Jag och mina kompisar blev ifjol tillfrågade om att vara med i ett tv-program som skulle ha med coola artister som skulle göra fräscha versioner av populära psalmer. Vi hakade på och förberedde oss inför detta. Det pinsamma i kråksången var bara att artisterna inte riktigt blev så hippa som vi hade trott (Cyndee Peters, som iofs är en härlig och talangfull kvinna, istället för Håkan Hellström och så vidare) och att programmet blev totalsågat av i stort sett alla nio miljoner invånare i vårt avlånga land.

Kommentarerna har skiftat mellan "Psalmtoppen är botten", "Ett hån" och den bästa av alla "Grymt bra [låt], men synd med den stelopererade svenska kören bara. Usch va livlöst."

Jag och mina kompisar hade trevligt under tiden inspelningarna ägde rum, men att ha varit med i nåt som blivit så totalsågat av experter, polare och hela svenska folket är ju ändå lite pinsamt.

Kolla in klippet här, om du vågar.

Höll på att glömma, dagens citat från Vägmärken: "- och då, vad är all lycka här emot löftet, där jag är, där skolen I ock vara."


Italiano!

Tänk att man är så dålig på italienska, alltså. Jag ringde ett italienskt kloster häromdagen. Systern som svarade snackade sjukt snabb och svårförståelig italienska. När jag försökte med min "does anyone speak English, please?" fick jag bara ett "solo Italiano" till svar. Bara italienska. Jag som var tvungen att snacka med dom och styra upp boende för våra konfirmander i Assisi i sommar.

Som tur var svängde en bekant förbi som råkar tala flytande italienska. Han räddade dagen och tog över luren och bjussade på lite italienskpratarskills, så det verkar lösa sig. Man borde verkligen lära sig italienska!

Dagens djupa fundering av Hammarskjöld: "I varje ögonblick väljer dig ditt själv. Men väljer du - dig själv?"

Ikväll kör vi ungdomscafé här. Välkomna!


Sol och härlighet

Det känns bra, på nåt vis! Vi styr upp lite nya grejer i kyrkan, solen skiner, folk i Bagis ler när man möter dem och det kanske blir utökning av vårt skolcafé som vi nu kör på måndagar och önsdagar. Kul!

Läser en del om Dag Hammarskjöld nu, och det inspirerar mig. Han känns som en hjälte i det tysta, en spännande person som löser världskriser med hjälp av diplomati och samtal och en funderare som inte bangar på att tänka de djupa tankarna.

Dagens citat: "Hur skulle du kunna bevara förmågan att höra, när du aldrig vill lyssna. Att Gud skall ha tid med dig anser du visst lika självklart som att du inte kan ha tid med Gud."

Vet inte hur det är för dig men för mig känns det som kloka ord.

Gott nytt år!

Nu är det 2009. Vad ska detta år innehålla, vad ska hända och hur ska allt bli? Ingen vet.

Men eftersom jag jobbar i kyrkan gillar jag ju det här med tro, och jag tror att det här kommer att bli ett bra år! Ser fram emot en del nya spännande grejer här i Bagis och jag tycker att du ska våga höra av dig om du har nån bra idé som du vill förverkliga här.
 
"Pröva icke vart varje ditt steg för dig: endast den som ser långt hittar rätt." Så säger Dag Hammarskjöld, en gammal svensk legend i internationell politik. Citatet komer från  en bok som heter Vägmärken där han funderar på livet och sånt. Kommer nog stoppa in en del av hans tankar här i bloggen framöver.

På måndag drar vi igång ungdomscafé igen här. Kom! 


RSS 2.0